Čišćenje DPF filtera

Čišćenje DPF Filtara

dpf filter

DPF filter pripada u sustav za smanjenje štetnih plinova i u sustav izbacivanja štetnih plinova  iz vozila  te mu je funkcija da zarobljava čestice čađe koje bi se inače ispustile iz automobila. Svaki filter, kako bi dobro radio i vršio optimalno filtriranje, potrebno je redovito čistiti kako ne bi došlo do zagušenja motora. U slučaju DPF filtra, proces čišćenja naziva se regeneracija, a izvodi se tako da se pod visokim temperaturama tretira sakupljena čađa te se tako pretvori u malu količinu pepela koja se odbaci iz sustava. 

Ako je filter začepljen, kontrola motora će ga podići analizirajući podatke iz senzora tlaka i temperature ispušnih plinova koji se nalaze ispred i iza filtera krutih čestica. U tom slučaju upravljačka jedinica motora aktivira pregaranje filtera (aktivno izgaranje). Pokreće se dodatno ubrizgavanje goriva, povećava se broj okretaja motora, a pored toga regulator može aktivirati sustav (npr. grijanje prozora ili brisač stražnjeg stakla). 

Ako vaš automobil ima začepljen filter krutih čestica – kontaktirajte Vaš Autotech auto servis. Naši će stručnjaci odabrati odgovarajući način čišćenja DPF filtera Vašeg vozila i vratiti mu učinkovitost.